Czas na kutię

To potrawa jednej nocy – jada się ją w Wigilię, z rzadka na Nowy Rok, choć dzisiaj jej składniki dietetycy umieściliby na samym szczycie tabeli żywieniowej. To najstarsza potrawa na wigilijnym stole, a na świątecznym wiekiem ustępuje jedynie pieczeni. Jej tradycyjny skład nie zmienił się od co najmniej czasów średniowiecznych, kiedy to ziarno...więcej»

14.12.2009 opublikowano w Kultura

Jaki patriotyzm

No trudno, zaczniemy z wysokiego „C”: o patriotyzmie. Z okazji rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości Kancelaria Prezydenta RP zamieściła na swojej stronie internetowej składankę polskich pieśni patriotycznych. Niektóre z nich mają koło 100 lat. Do pobrania na stronie kancelarii pod adresem: ...więcej»

07.12.2009 opublikowano w Wiadomości

UE ma prezydenta

Od 19 listopada 2009 Unia Europejska ma prezydenta i rząd. Prezydentem Unii został premier Belgii Herman Van Rompuy, szefową unijnej dyplomacji została brytyjska baronessa Catherine Ashton z Partii Pracy. Stanowisko to zostało utworzone w wchodzącym w życie 1 grudnia Traktacie z Lizbony. Prezydent UE oficjalnie nazywa się pierwszym stały...więcej»

30.11.2009 opublikowano w Wiadomości

Grad Prix dla jachtu z koronki

25.11.2009. Niezwykły jacht, zaprojektowany przez niespełna 30-letniego wrocławianina, Wojciecha Wesołka otrzymał nagrodę Gradn Prix w młodym, choć prestiżowym Plebiscycie Machina Design Awaards 2009. Jury konkursu jest międzynarodowe, zasiadają w nim wybitni projektanci i artyści. Projekt Wojciecha Wesołka zachwycił wszystkich rozmachem i...więcej»

26.11.2009 opublikowano w Wiadomości

Łódź. Studencie nie chowaj dyplomu do szuflady

"Dyplom na temat" - nowa akcja Gazety Wyborczej. Łodzki oddział Gazety Wyborczej chce usprawnić kontakty pomiędzy uczelniami a biznesem. Zamierza opisywac dyplomy studentów, tworzone z myślą o dalszym wykorzystaniu. tudencie, nie pisz pracy do szuflady. Zdaniem organizatorów służyć mogą miastu, prywatnym firmom, fundacjom. Akcja tworzy...więcej»

25.11.2009 opublikowano w Wiadomości

Archiwalne zdjęcia lotnicze z Polski

Zdjęcia Polski z 1939 roku.Archiwalne zdjęcia rozpoznania lotniczego RAF (Królewskich Sił Lotniczych) z okresu drugiej wojny światowej, przechowywane w Narodowym Archiwum Fotografii Lotniczej w Edynburgu, zostały udostępnione w internecie. Są wśród nich zdjęcia z okupowanej Polski. Zdjęcia służyły dowództwu wojska i wywiadu do ustalenia celów...więcej»

25.11.2009 opublikowano w Wiadomości

Barszcz biały

Był żurek. Teraz pora na barszcz biały. Często obie te zupy są mylone ze sobą – w niektórych regionach to, co nazywane jest żurkiem (lub żurem), gdzie indziej funkcjonuje jako barszcz biały. Podstawową różnicą jest rodzaj mąki,  z której są przygotowywane: podstawą barszczu białego jest mąka pszenna razowa, a żurku – żytnia. Do żurku...więcej»

22.10.2009 opublikowano w Kultura

Bigos staropolski

Najbardziej polskie, i tylko polskie, danie to bez wątpienia bigos! Uniwersalne, bo podawane na dworze i w dworku, wczoraj i dzisiaj, Od zwykłej kapusty duszonej różnią go proporcje mięsa i warzyw. W bigosie musi być więcej mięsa niż kapusty. Przepisów na bigos jest tyle, ile gotujących. Każdy dom ma własne sekrety. Ale jest kilka uniwersalnych...więcej»

22.10.2009 opublikowano w Kultura

Żur czy żurek

Żur przygotowujemy na zakwaszone mące żytniej. Akwas należy przygotować wcześniej, gdyż musi „zabrodzić”. W szczelnie zakorkowanej butelce (najlepiej szklanej) lub słoiku może wytrzymać w lodówce nawet dwa tygodnie. 2 szklanki żytniej mąki razowej zalać taką ilością wrzącej wody, by uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta.  Gdy ostygnie...więcej»

19.10.2009 opublikowano w Kultura

Wyświetlono artukyły od 2314 do 2322 ze wszystkich 2324